Τις βασικές αρχές της κυβέρνησης για την πολιτική Πρόνοιας στη χώρα μας, παρουσίασε χθες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ’ Αρωγή» που έχει αντικείμενο τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες και  διεξάγεται στο Ηράκλειο.

Όπως η ίδια είπε, τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες για την Πρόνοια: η στρατηγική της αποϊδρυματοποίησης, η προστασία του Παιδιού και η Ορατότητα των Κέντρων Πρόνοιας προς την κοινωνία.

Η κ. Μιχαηλίδου συναντήθηκε το απόγευμα με τον Περιφερειάρχη και δημάρχους από το Λασίθι και το Ηράκλειο, ζητώντας τους τη συνδρομή στη φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και ανηλίκων μεταναστών. Συγκεκριμένα ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στο νησί σε 200 με 300, όπως είπε μέχρι τώρα φιλοξενούνται 25.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε για να αποφασίσουν οι δήμαρχοι με ποιο τρόπο θα δημιουργηθούν ξενώνες στο νησί, καθώς και πώς θα συμβάλει η Κρήτη στη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών.

Όπως τόνισε η υφυπουργός σήμερα φιλοξενούνται 25 παιδιά στο νησί, ενώ σε άλλα μέρη στην Ελλάδα φιλοξενούνται 1200, τονίζοντας ότι η Κρήτη είναι πολύ πίσω. Όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας η υφυπουργός τόνισε ότι αναφορικά με τους ξενώνες το νησί είναι πολύ πίσω.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, «αρμοδιότητα της παιδικής προστασίας των ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών τα οποία χρειάζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ανήκει στο υπουργείο Εργασίας».

«Ήρθαμε να παρακαλέσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τις τοπικές αρχές ώστε να απορροφήσουν κάποια παιδιά σε ξενώνες, που χρηματοδοτούνται πλήρως από την Κομισιόν και την ΕΕ. Μιλάμε για μικρούς ξενώνες μέχρι 30 ανήλικα παιδιά, που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του μεταναστευτικού-προσφυγικού και πρέπει κάπως να απορροφηθούν».

Η υφυπουργός Εργασίας είπε ότι η Κρήτη αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι Κρητικοί είναι φιλόξενος λαός, ενώ τα στοιχεία, όπως επισήμανε, δείχνουν ότι μέχρι σήμερα η ένταξη στην κοινωνία των μεταναστών/προσφύγων και ιδίως σε ό,τι αφορά την εργασιακή τους αποκατάσταση, είναι θετικά. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, θα επιτευχθεί και μια πιο συμμετρική απορρόφηση των παιδιών που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά «η Κρήτη ως προς αυτό δυστυχώς έχει μείνει πίσω». Και προσέθεσε:

«Με δεδομένο ότι είναι ένα ζήτημα, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει ήδη λύσει η Κομισιόν, ήρθαμε να συνομιλήσουμε με τους ΟΤΑ και να δούμε πώς μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια που κάνουμε για να τοποθετήσουμε τα παιδιά κατ’ αναλογία σε νομούς έτσι ώστε να μην πέφτει δυσβάσταχτο βάρος σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή της Μόριας που τα παιδιά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες σε camp και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης».

Η υφυπουργός τόνισε επίσης ότι το κόστος διαβίωσης για κάθε παιδί αναλογεί 86 ευρώ την ημέρα, ενώ πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στο νησί.

Το 93% των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη θα είναι άνω των 14 ετών, και θα είναι κυρίως αγόρια, όπως τόνισε η υφυπουργός, με τους δημάρχους να εμφανίζονται από τους πλευρά τους θετικοί, ωστόσο από την άλλη μεριά έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως αυτό της επιτροπείας.

Μάλιστα, ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες, ενώ τόνισε ότι η ΠΕΔ έχει αποφασίσει το ζήτημα αυτό να το διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή, χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ, κάτι που έγινε αποδεκτό και από την ίδια την υφυπουργό.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, πρότεινε να φιλοξενηθούν πενήντα παιδιά σε κάθε νομό, δηλαδή 200 παιδιά σε όλη την Κρήτη.

 

Στην Αρχιεπισκοπή

 

Στο μεταξύ, συνάντηση και με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης είχε νωρίτερα η κ. Μιχαηλίδου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου. Κατά τη συνάντηση, η Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου ενημέρωσε την υφυπουργό Εργασίας για το πολύπλευρο φιλανθρωπικό, και προνοιακό έργο, το οποίο επιτελούν οι Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Εκκλησίας της Κρήτης. Παράλληλα της επιδόθηκε αναλυτικό Υπόμνημα με σχετικά αιτήματα Ιδρυμάτων και Φιλανθρωπικών Δομών της Εκκλησίας, καθώς επίσης, κατατέθηκε και αίτημα για τη συμμετοχή της τοπικής Εκκλησίας, σε Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *