-Διαφήμιση-

Τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα γεωργικών συμβουλών που θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση που δημοσίευσε με τίτλο «PREPARING FOR FUTURE AKIS IN EUROPE». Η έκθεση παρουσιάζει όλες τις πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη δημιουργία συστημάτων γνώσης και καινοτομίας (ΑΚΙS) στα κράτη-μέλη. Σε αυτά περιλαμβάνεται η διάδοση της καινοτομίας, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρόλος των συμβούλων πρέπει να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στα συστήματα AKIS. Ο λόγος είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους φορείς καινοτομίας και στους αγρότες για τη διάχυση των τεχνολογιών, να συμβάλουν δηλαδή στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των αγροτών και των ερευνητών.

Σύμφωνα με την έκθεση, πέρα από τις υπάρχουσες προκλήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα ζητήματα στα μελλοντικά συμβουλευτικά συστήματα:

1. Κάλυψη νέων αναγκών όπως η καινοτομία, οι επενδύσεις και η εισαγωγή στην αγορά.

2. Προσαρμογή στο προφίλ των νέων αγροτών που χαρακτηρίζεται από νεοεισερχόμενους με κατάρτιση.

3. Διεύρυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων των διατμηματικών και διεπιστημονικών συνεργασιών και τη χρήση εργαλείων των Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Ενημέρωσης).

4. Κάλυψη του χάσματος μεταξύ ερευνητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

5. Προώθηση της ολιστικής προσέγγισης στις συμβουλές (συνδυασμός των τεχνικών συμβουλών με την κερδοφορία της γεωργικής παραγωγής και τα ζητήματα της αγοράς) και ταυτόχρονα αναζήτηση πιο εξειδικευμένων συμβουλών.

6. Σύνδεση με διεθνή δίκτυα για την ανταλλαγή γνώσης.

Τα παραπάνω σχετικά με τις ανάγκες γνώσης των νέων αγροτών αποδεικνύουν ότι η υποδομή γνώσεων, όπως επίσης και τα εκπαιδευτικά συστήματα, είναι καθοριστικής σημασίας, διότι παρέχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι αγρότες επαρκείς συμβουλές για την εκμετάλλευσή τους.

Ως εκ τούτου, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του μέλλοντος θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαδώσουν στον αγροτικό τομέα τη ροή γνώσης που έχει δημιουργηθεί από εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς καινοτομίας.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *