Αναχώρησαν νωρίτερα από το Ελευθέριος Βενιζέλος για το Λουξεμβούργο, 12 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. «Είναι η εκκίνηση για την μετεγκατάσταση 1.600 παιδιών σε κράτη μέλη της Ε.Ε», δήλωσε από το αεροδρόμιο, όπου συνόδευσε τα παιδιά, στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, διαβεβαίωσε ότι «ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες για να μετακινηθούν με ασφάλεια» και επεσήμανε, ότι «μπορεί να ξεκινά η προσπάθεια με ένα μικρό αριθμό παιδιών σε απόλυτο μέγεθος, όμως δίνει ένα ισχυρό παράδειγμα, για την ανάπτυξη θετικής δυναμικής, ώστε κράτη πολυπληθέστερα, ισχυρότερα και μεγαλύτερα από το Λουξεμβούργο να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, που φέρει δυσανάλογο βάρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της στάσης της γείτονος’

Ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε ότι το Σάββατο θα ακολουθήσει η δεύτερη ομάδα με 50 παιδιά για τη Γερμανία και κατόπιν άλλα 20 παιδιά θα αναχωρήσουν για Ελβετία. Ενημέρωσε, ότι δεν ήταν εύκολο να πειστούν οι εταίροι για την μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, η φροντίδα των οποίων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, αλλά » όλα έγιναν ευκολότερα μετά τη στάση της χώρας μας στα γεγονότα του Έβρου. Το κύρος της Ελλάδας, ως θεματοφύλακα και χώρα- σύνορο της Ευρώπης πυροδότησε την θετική δυναμική, την άμιλλα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, να στηρίξουν το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης 1.600 ανήλικων, σε άλλα κράτη μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κορονοϊός και προσφυγικό

Ο κ. Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συντονισμό με τον ΕΟΔΥ και την αστυνομία είναι σε συνεχή εγρήγορση για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορονοϊού, στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, «όπου πσρουσιάστηκαν έγιναν γρήγορα ιχνηλατήσεις, μπήκαν σε καραντίνα και υπάρχει σταθερή επιτήρηση», τόνισε ενώ για τα νησιά επεσήμανε πως «παρότι δεν έχει δηλωθεί κανένα κρούσμα στα κέντρα φιλοξενίας υπουργείο, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τοπικές αρχές είναι σε επιφυλακή.

Πηγή:ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Γ. Κουμουτσάκος: Έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η μετακίνηση ασυνόδευτων ανηλίκων

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *