Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, και η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα, για τα προβλήματα σε εξαγωγικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις λόγω covid-19.

Οι βουλευτές αναφέρουν πως «οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα κάνοντας εξαγωγές ευρωπαϊκών δερμάτων και ενδοκοινοτικές παραδόσεις, έχουν το δικαίωμα με βάση την ΠΟΛ 1167/2015 για κάθε δωδεκάμηνη περίοδο να παίρνουν ειδικό έντυπο απαλλαγής ΦΠΑ, το όριο του οποίου καθορίζεται από τις συναλλαγές, για αγορές στο εσωτερικό της χώρας που αφορούν Α και Β ύλες και για λήψη υπηρεσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία».

«Με δεδομένο – σημειώνουν – ότι η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε μεγάλη μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν τον κύκλο εργασιών τους στην παραγωγή, με συνέπεια να μην παίρνουν απαλλακτικό ΦΠΑ, αυξήθηκε το κόστος παραγωγής. Αυτό δημιουργεί πλέον μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των ελληνικών γουνοποιητικών επιχειρήσεων και την επόμενη μέρα από την κρίση του COVID-19 θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση σημαντικές επιχειρήσεις, που δύσκολα πλέον θα μπορούν να ανακάμψουν».

Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών εάν προτίθεται να προβεί στη λήψη έκτακτων μέτρων και να προχωρήσει σε ορισμό του ορίου απαλλαγής Φ.Π.Α. στα επίπεδα του 2019,
«κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στις εν λόγω επιχειρήσεις να ξεπεράσουν πιο εύκολα την οικονομική ασφυξία».

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *