Μηνύματα στην Τουρκία αλλά και το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησής του, περιείχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Οι αποφάσεις

-Μπαίνει τέλος στην αναρχία και στην παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής
-Δεν θα μπαίνουν στο σύστημα όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες
-Όλες οι δομές της χώρας συνεργάζονται με το σύστημα υγείας πρόνοιας αλλά και με την παιδεία.
-Η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα αλλά και στα θαλάσσια
-Δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

«Και η Τουρκία σήμερα, η οποία επιδεικνύει μια συνολικά προκλητική συμπεριφορά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στο πλαίσιο των σχέσεων που θέλει να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν γίνεται να εκβιάζει πατώντας πάνω σε αυτό το ζήτημα και «αξιοποιώντας» το δράμα ανθρώπων για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα για έωλες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον ευρωπαίο επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Γερμανός ΥΠΕΣ Χορστ Ζεεχόφερ.

«Ο Μακρόν απευθυνόμενος προς την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ή πιο σωστά απαντώντας σε μία ερώτηση, κατηγόρησε την Τουρκία, κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Αντί τέτοιων κατηγοριών πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την λύση. Η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκία δοκιμάζεται πολύ ισχυρά στα νησιά του Αιγαίου» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση με Αβραμόπουλο-Ζεεχόφερ.

«Δύο σημεία της δήλωσης χρειάζονται κοινή κατανόηση χωρίς πολιτικές αναγνώσεις. Πρώτον η δυνατότητα επιστροφών ανεξαρτήτως τόπου διαμονής του αιτούντα άσυλο αλλιώς η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει. Δεύτερον εφαρμογή επιστροφών χωρίς περιορισμό εθνικότητας» επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφεθεί μόνη. Η Ευρώπη θα είναι πάντα στο πλευρό της. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα της κάθε χωράς ξεχωριστά. Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και με παγκόσμιες διαστάσεις» επεσήμανε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τους Αβραμόπουλο και Ζεεχόφερ, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τις ροές, δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχιστούν ροές χωρίς να κάνουμε τίποτα».

Απαντώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Βαρουφάκη σχετικά με το μεταναστευτικό,ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήταν, επίσης, μία πολιτική χλευασμού κάθε αγωνίας για την κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ήταν μια πολιτική αδράνειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ήταν μια πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη» ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Κάθε φορά που χτίζουμε τείχη ή φράχτες στη Μόρια ή Έβρο ή στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό, Κάθε φορά που χτίζουμε τείχη αυτό που κάνουμε στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών είναι δηλητηριάζουμε τις δικές μας τις κοινωνίες» είπε ο Γραμματέας ΜΕΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης.

«Πρόσφυγες οι οποίοι τελικά θα επιλέξουν να κάνουν τη χώρα μας τη δεύτερη πατρίδα, τα παιδιά τους πρέπει να αισθάνονται και θα αισθάνονται Έλληνες. Αυτό είναι το σωστό. Και θα πάνε σε Ελληνικό σχολείο και εάν είναι άριστοι μαθητές, να σηκώσουν την Ελληνική σημαία. Αυτό είναι το σωστό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για εθνικολαϊκισμό κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Και δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, όταν είσαι κυβέρνηση, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Και το μόνο αποτέλεσμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη ΝΔ είναι ένα γενικευμένο μπάχαλο» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης αντί να εξαγγέλλει τα ήδη προβλεπόμενα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, θα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά με την υλοποίησή τους» ανάφερε το ΚΙΝΑΛ.

«Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Έχουν αποδεχτεί τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όπου εδώ κρατούν όμηρους χιλιάδες μετανάστες» τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

«Η λύση στο πρόβλημα των λαθροεισβολέων είναι να μεταφερθούν όλοι σε ακατοίκητα νησιά» τόνισε από τη Σάμο ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *