Σε πολιτική δίνη έχει μπει η Βόρεια Μακεδονία μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Διπλό μήνυμα της Αθήνας, μέσω του ΥΠΕΞ, με αφορμή την κρίση στη Βόρεια Μακεδονία. Όπως επισημαίνει, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ενώ καλεί τα κράτη- μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και οι πολιτικοί αρχηγοί συνεδρίασαν το απόγευμα της Κυριακής, σε βαρύ κλίμα, για να προσδιορίσουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Έως αργά το βράδυ η σύσκεψη δεν είχε ολοκληρωθεί.

Το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπει περιθώριο 100 ημερών πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές, κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή οικουμενική κυβέρνηση, με υπουργούς από τα άλλα κόμματα.

‘Eνα πιθανό σενάριο είναι οι κάλπες να στηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πάντως, το κλίμα για τον Ζάεφ είναι αρνητικό, γιατί είχε στηρίξει όλη την πολιτική του στρατηγική πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η κυβέρνησή του πλήττεται και από σκάνδαλα το τελευταίο διάστημα.
Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO είναι ενισχυμένο και διευρύνει το προβάδισμά του.

Σχετικές ειδήσεις:
Βόρεια Μακεδονία: Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (video)

Βόρεια Μακεδονία: Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές προσφεύγει ο Ζόραν Ζάεφ (video)

 

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *