Από σήμερα Τετάρτη μπορεί να θέσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε εφαρμογή το επίμαχο σχέδιό του προσάρτησης των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετακινώντας τα σύνορα του Ισραήλ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. «Αντίθετη» με τα συμφέροντα του Ισραήλ η προσάρτηση, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Περισσότερες από 40 γυναίκες της διεθνούς πολιτικής σκηνής ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στα σχέδια του Ισραήλ.

Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 και το 1981 τα Υψίπεδα του Γκολάν. Βάσει της συμφωνίας που έχει συνάψει το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το «Μπλε-Λευκό» του Μπένι Γκαντς, η κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να αποφασίσει ήδη από σήμερα την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ισραήλ βάσει του σχεδίου που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Το ερώτημα πάντως παραμένει αν ο Νετανιάχου θα ακολουθήσει μια μαξιμαλιστική προσέγγιση προσαρτώντας τους περίπου 100 εβραϊκούς οικισμούς και την Κοιλάδα του Ιορδάνη ή μια πιο συντηρητική προσαρτώντας μόνο μερικούς οικισμούς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στενός σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου, έχει ένα χρονικό περιθώριο μερικών μηνών για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του. Διότι, αν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ νικήσει ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι αντίθετος στην προσάρτηση, ο Νετανιάχου ενδέχεται να χάσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον στο σχέδιο, το οποίο καταδικάζουν οι Παλαιστίνιοι και επικρίνουν η ΕΕ, ο ΟΗΕ και πολλές αραβικές χώρες.

Την Τρίτη, ο Νετανιάχου είχε συζητήσεις στην Ιερουσαλήμ με τον Άβι Μπέρκοβιτς, ειδικό σύμβουλο του Τραμπ, και τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ για το θέμα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι δήλωσε ότι η σχετική ανακοίνωση δεν είναι πιθανό να γίνει σήμερα. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης.

AP Photo/Khalil Hamra

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, τη Ραμάλα και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οποιαδήποτε προσάρτηση χωρίς να προηγηθούν συνομιλίες θα αποτελέσει «κήρυξη πολέμου», προειδοποίησε την προηγουμένη εβδομάδα η Χαμάς. Σήμερα Τετάρτη, το παλαιστινιακό κίνημα εκτόξευσε περίπου 20 ρουκέτες από τη Γάζα προς τη Μεσόγειο ως προειδοποίηση.

«Ο νόμος της ζούγκλας»

Οι Παλαιστίνιοι αναζητούν συμμάχους ενάντια στα ισραηλινά σχέδια, τα οποία ακυρώνουν «τις συμφωνίες του Όσλο που προβλέπουν τη δημιουργία δύο κρατών».

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών αυτών το 1993, ο πληθυσμός στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική όχθη, που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, έχει τριπλασιαστεί και πλέον ξεπερνά τις 450.000. Οι Ισραηλινοί αυτοί ζουν δίπλα δίπλα με περίπου 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

«Το διεθνές δίκαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο για το θέμα αυτό: η προσάρτηση είναι παράνομη. Αν το Ισραήλ προχωρήσει, αυτό θα αποδείξει την κυνική του αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο […] προς όφελος του νόμου της ζούγκλας», υπογράμμισε ο Σάλεχ Χιτζάζι, ειδικός για το Μεσανατολικό στη Διεθνή Αμνηστία.

«Δεν θα κάτσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου προς συζήτηση θα είναι το σχέδιο του Τραμπ ή οι προσαρτήσεις, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρόκειται για ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για ένα σχέδιο νομιμοποίησης της κατοχής», τόνισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ.

Μπόρις Τζόνσον: Ελπίζω ότι δεν θα προχωρήσει η προσάρτηση

Η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ θα αποτελούσε «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν ακόμη και «αντίθετη» με τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους, σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot.

«Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ», αλλά «ελπίζω βαθύτατα ότι η προσάρτηση δεν θα προχωρήσει», σημειώνει ο Τζόνσον. «Η προσάρτηση θέτει σε κίνδυνο την επιτυχημένη διαδρομή που έχει κάνει το Ισραήλ για να προσεγγίσει τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο […] οι εχθροί του Ισραήλ θα επωφεληθούν από την κατάσταση και θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον αυτών που ελπίζουν σε πρόοδο στη Μέση Ανατολή», προσθέτει ο Τζόνσον, χαρακτηρίζοντας μια προσάρτηση «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Διπλωμάτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε δημοσιεύσει στα μέσα Ιουνίου άρθρο στην ίδια εφημερίδα, στο οποίο καταδίκαζε τα σχέδια προσάρτησης και σημείωνε ότι αυτά θα «βάλουν σίγουρα τέλος στις ισραηλινές προσδοκίες για καλύτερες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και τα Εμιράτα».

Μεσανατολικό: Περισσότερες από 40 γυναίκες ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περιοχές της Δυτικής Όχθης

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα

Περίπου 40 γυναίκες της διεθνούς πολιτικής σκηνής ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στα σχέδια του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση».

«Ένα τέτοιο μέτρο θα καταστρέψει μισό αιώνα προσπαθειών για ειρήνη στην περιοχή και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις», προειδοποιούν οι γυναίκες που υπογράφουν το κείμενο, ανάμεσά τους η πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κρισιάν Τομπιρά, η Ιρανή δικηγόρος βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί και η πρώην υπουργός της Νότιας Αφρικής Μπάρμπαρα Χόγκαν.

«Λάβαμε επείγουσες εκκλήσεις από Παλαιστίνιες και Ισραηλινές. Πρέπει να μας οδηγεί η ανθρωπιά και η αποφασιστικότητα των γενναίων γυναικών που έχουν υποφέρει πολύ από τη σύγκρουση αυτή, όμως αρνούνται να τυφλωθούν από το μίσος. Οι λέξεις τους εκπροσωπούν το μέλλον που έχει ανάγκη η περιοχή.

»Η προσάρτηση δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Μια αυστηρή διεθνής δέσμευση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και αυτό θα είναι εφικτό μέσω της λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αποτροπή παράνομων, μονομερών ενεργειών και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», τονίζουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *