Την ανάγκη εκπόνησης Μητρώου Έργων Υποδομών επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κος Δημήτρης Λουρίκας με αρχή την δημιουργία μητρώου γεφυρών κάτι το οποίο είχε ζητήσει και ο Περιφερειάρχης αν. Μ.Θ. τον Σεπτέμβριο του 2017 δίνοντας την σχετική εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κος Δημήτρης Λουρίκας

«Δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί το Μητρώο Έργων Υποδομών και γενικότερα και των παλιών κτιρίων. Πρέπει να ελεγχθούν όλα τα παλιά κτίρια στους οικισμούς και στις πρώην κοινότητες τα οποία χρησιμοποιούνται για παράδειγμα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια και μάλιστα με νέα εργαλεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή.» δήλωσε ο κος Λουρίκας.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, μια τροπολογία που ψηφίστηκε τελευταία δίνει την δυνατότητα στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης κι Αυτοδιοίκησης να προσλάβει κάποιους μηχανικούς για να μπορέσουν να ωριμάσουν έργα, δήμων κ.α.

Πρότεινε μάλιστα να διεκδικήσουν οι υπεύθυνοι πέρα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον» ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των κτιρίων. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει επιλέξιμο μέτρο από το νέο ΕΣΠΑ ώστε να μπορούν να προστατευτούν τα κτίρια .» είπε εξηγώντας «Το «Εξοικονομώ» είναι πολύ σημαντικό πρόγραμμα,εξοικονομώ ενέργεια από ένα κτίριο, το οποίο κτίριο δεν ξέρουμε, όμως, κατά πόσο αντέχει , είναι κατάλληλες οι συνθήκες πλέον να δούμε τι γίνεται με το ίδιο το κτίριο.Πρέπει να ξέρουμε αν η στατική επάρκεια είναι κατάλληλη και πρέπει να υποστηριχτεί αυτή η προσπάθεια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.»

Τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως είναι αναγκαίο το μητρώο των υποδομών, όπως οι γέφυρες, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα, «να ελεγχθούν ποιες είναι στο κόκκινο, ποιες στο πράσινο και πού παρουσιάζεται μια ιδιαιτερότητα, να τρέξουμε για το κόκκινο, να προετοιμαστούμε για το πράσινο και να ελέγξουμε τις ιδιαιτερότητες.» κατέληξε ο κος Λουρίκας παραδεχόμενος πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Φώτο: Δημήτρης Λουρίκας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *