Πιλοτικό πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης παιδιών με αυτιστική πάθηση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας.

Το ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκπομπή έρευνας της ΕΡΤ «Ειδικές αποστολές».

Εξήγησε ότι θα δοθούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς τεστ και ερωτηματολόγια για παιδαγωγούς και γονείς έτσι ώστε να μπορεί να γίνει μια πρώτη ανίχνευση των αυτιστικών καθώς και άλλων νευρολογικών ή αναπτυξιακών παθήσεων προκειμένου να παραπέμπονται τα παιδιά αυτά άμεσα σε ειδικούς.  Ο στόχος σύμφωνα με την υφυπουργό είναι να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, κάτι που όπως είπε, συμβαίνει δυστυχώς στη χώρα μας.

Στην ίδια εκπομπή μίλησαν και γονείς παιδιών με αυτισμό. Ζήτησαν μεταξύ άλλων να εισαχθεί ο αυτισμός στον κατάλογο των αναπηριών που εντάσσονται στις ευεργετικές διατάξεις για είσοδο στα πανεπιστήμια χωρίς Πανελλαδικές εξετάσεις, να αυξηθούν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και να σπάσουν τα κοινωνικά στερεότυπα ώστε να ζήσουμε σε μία κοινωνία που αποδέχεται τη διαφορετικότητα.

Η κάμερα των Ειδικών Αποστολών επισκέφτηκε ιδρύματα και ειδικά σχολεία και κατέγραψε τις αξιέπαινες προσπάθειες που κάνουν οι εκπαιδευτικοί με στόχο την κοινωνική ένταξη των μαθητών τους.

Αρχισυνταξία:Σταυρούλα Χριστοφιλέα – Πιέρρος Τζανετάκος
Υπεύθυνη Ερευνών:Ελβίρα Κρίθαρη
Δημοσιογραφική Ομάδα:Φάνης Παπαθανασίου – Μάχη Νικολάρα – Ελβίρα Κρίθαρη
Μοντάζ:Δημήτρης Κλάγκος – Πέτρος Κωστράκης – Θανάσης Ντόβας
Διεύθυνση Παραγωγής: Περικλής Ε. Παπαδημητρίου
Σκηνοθεσία:Γιάννης Ρεμούνδος – Γιάννης Γεωργιουδάκης
Υπεύθυνος εκπομπής:Φάνης ΠαπαθανασίουSource link