Έξι και πλέον μήνες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκινά από αύριο Τρίτη την έρευνα για αυτή τη μείζονα κρίση για την αμερικανική δημοκρατία, μέσα σε τεταμένο κλίμα που απειλεί να υπονομεύσει τις εργασίες της.

Οι αστυνομικοί θα είναι οι πρώτοι μάρτυρες σε αυτήν την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, στόχος της οποίας είναι να αναδείξει «την αλήθεια» για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Έπειτα από πολιτική αντιπαράθεση, στην επιτροπή μετέχουν μόνο πολιτικοί αντίπαλοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που «δεν προμηνύει μια σοβαρή έρευνα» και «υπονομεύει την αξιοπιστία της», υποστηρίζει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι.

Ο ίδιος ο Μακάρθι είναι εκείνος που μποϊκοτάρει τις εργασίες της, απαντά η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι. «Ίσως οι Ρεπουμπλικάνοι να μην μπορούν να αντικρίσουν την αλήθεια, αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη να την αναζητήσουμε και να την βρούμε», τόνισε.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν πάντως εκφράσει από κοινού τον αποτροπιασμό τους μετά την εισβολή δεκάδων υποστηρικτών του Τραμπ στην έδρα του Κογκρέσου, την ώρα που η Βουλή και η Γερουσία επικύρωναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Στελέχη των δύο κομμάτων είχαν καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση, με τον Μακάρθι να αναφέρεται ακόμη και στις «ευθύνες» του Τραμπ επειδή λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο πλήθος, είχε επαναλάβει τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας.

Μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι, τους οποίους επέλεξε η Πελόζι, θα μετέχουν στην επιτροπή: η Λιζ Τσένεϊ και ο Άνταμ Κίνζινγκερ, από τις ελάχιστες φωνές στο κόμμα που τολμούν να επικρίνουν ανοιχτά τον Τραμπ. Ο δεύτερος δεσμεύτηκε μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι «θα εργαστεί ακατάπαυστα για να ανακαλύψει την αλήθεια και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να καλέσει μάρτυρες και να ζητήσει έγγραφα. «Πιστεύω ότι ορισμένοι μάρτυρες θα είναι απρόθυμοι και θα χρειαστεί να τους αναγκάσουμε να καταθέσουν», δήλωσε ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, μέλος της επιτροπής και «μαύρο πρόβατο» για τον Τραμπ. Προέβλεψε μάλιστα ότι οι εργασίες θα κρατήσουν μέχρι το 2022.

Οι αστυνομικοί, που θα καταθέσουν αύριο σε ζωντανή μετάδοση, δεν αναμένεται ότι θα κάνουν αποκαλύψεις αλλά μόνο θα υπενθυμίσουν τις βιαιότητες της 6ης Ιανουαρίου. Για τον Σιφ, το βασικό θέμα είναι να καταπνιγεί η όποια απόπειρα «ρεβιζιονιστικής ανάγνωσης» της επίθεσης αυτής, την οποία επιχειρούν να υποβαθμίσουν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, με έναν από αυτούς να την συγκρίνει με μια «φυσιολογική επίσκεψη τουριστών» στο Καπιτώλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link